Főoldal Nyílászárók Ablakok Tudnivalók az ablakokról

BERG ablak.Ablakvásárlásnál felmerül a kérdés: műanyag, alumínium vagy fa nyílászárót válasszunk. Mindegyik típus rendelkezik saját előnyökkel, de az átlagos felhasználónak, otthonra általában a kiváló hőszigetelésű műanyag ablak a legjobb választás. A műanyag strapabírósága a legtöbb vásárlót meggyőzi, ez a típusú ablak az, amit a BERG System Kft. Schüco nyílászáró profilokból gyárt.

Vegyük figyelembe, hogy a fából készült ablak az évek múlásával egyre több karbantartást fog igényelni, míg a hőszigetelt műanyag ablak szinte egyáltalán nem igényel törődést. Az alumínium ablak tartós, de kevésbé jó hőszigetelő, illetve jelentősen drágább a műanyag ablaknál.

Műanyag ablak

Legtöbbször a minél jobb hőszigetelés mellett az az elvárás az ablakokkal szemben, hogy legyenek időtállóak, szépek, tartósak, és ne igényeljenek további törődést. 

Ezen szempontokat figyelembe véve a műanyag az ideális nyílászáró-alapanyag. Az elmúlt évtizedekben az ablakgyártó cégek termékei sokat fejlődtek: speciális merevítésekkel hozták forgalomba a műanyag nyílászárókat, ezáltal a műanyag ablakok kompromisszummentes megoldássá váltak mindenki számára, mert már statikai jellegű problémák ezeknél az ablakoknál egyáltalán nem jelentkeznek. 

A modern profilok gyakorlatilag nem képeznek hőhidakat, s az 5 légkamrával rendelkező ablakprofilok már megelőzik a fa ablakkereteket hőszigetelés terén. A kamrák számának növekedése egyaránt javította a hőszigetelést és a stabilitást is.

A műanyag nyílászárók előnyeihez tartozik, hogy sokféle üvegvastagsággal és formában gyárthatók le. Az új műanyag ablak kialakítása és formája egyre változatosabb lehet, mivel megszűntek azok a kötések, melyek például a fa ablakokra jellemzők.

Berg hőtérkép

A műanyag nyílászárók minőségét általában a hőátbocsátási tényezővel (jele: U ) lehet legjobban leírni. Ez az adat a profil és az üvegezés által egyaránt determinált. Az igazán jó ablakprofilok 5-7 légkamrával rendelkeznek, s ez Uf=1,0 W/m2K érték társul. Ennél jóval gyengébbek a 3 légkamrások 1,5 fölött "U" értékükkel. 
A műanyag ablak beépítési mélysége körülbelül 70-82 mm. Létezik 82 mm vastagságú 7 légkamrás ablak is a piacon, ezt kínálja Önnek a BERG System Kft. Ezen érték a profilgyártóktól is függ, de alapjában véve a légkamrák számával arányosan növekszik. 
Az ablakprofilok általában úgy lettek kialakítva, hogy a tokidomhoz a beépítést segítő elemek mellett többféle kiegészítőt, például redőnyt vagy külső ablakpárkányt lehessen rögzíteni. 
Az ablakprofilok legtöbbször 24-48 mm vastag üveg befogadását teszik lehetővé. 

Az ablak vasalatai a műanyag nyílászárók működésének megfelelően többfunkciósak, több ponton záródóak. A  nyíló-bukó vasalatokat ugyanazzal a kilinccsel lehet használni, de vannak olyan változatok, melyeket nyomógombok segítségével, illetve zárral rendelkező változatban is lehet rendelni. 

A műanyag ablak már statikai jellegű problémát sosem okozhat. Régen előfordulhattak statikai gondok, de a manapság készített nyílászárókat a már említett acélmerevítéssel készítik. A mai műanyag ablakokat egytől egyig UV-álló műanyagból készítik, tehát nem kell idő előtti besárgulástól tartani. 
A műanyag ablak élettartama fél évszázados.
 
BERG ablak légkamrákA műanyag ablakoknál meghatározó tényező a légkamrák száma. A műanyag ablakok lehetnek 3, 5, 6 és 7 légkamrások. A légkamrák számának megnövelésével egyaránt javul a hő- és hangszigetelés, illetve a stabilitás. Míg a három kamrával rendelkező ablakok hőveszteségi (Uf) értéke 1.5 fölött van, az ötkamrásoké 1.0-hoz közelít. Az ablakok beépítési mélysége is szorosan összefügg a légkamrák számával, az öt légkamrás profilok körülbelül 70 mm vastagságúak, ennél keskenyebbet már nem is igen érdemes vásárolni. A hat- és hét légkamrával rendelkező ablakoknál pedig 82 mm vastagságú profilt érdemes keresni, amik már alkalmasak passzívházakhoz. Az általános igényekre az ötkamrás ablakok tökéletesen megfelelnek.

A műanyag ablak alternatívái
Ha a műanyag ablak nem győzi meg, mert mindenképp természetes alapanyagra vágyik, ajánlható a fa ablak. Ugyanakkor a  hőszigetelt műanyag ablak ma már nem jelent esztétikai problémát: tartóssága (beleértve a színeit is) hosszú idő elmúltával sem okozhat csalódást. A modern műanyag ablak ellenáll a napsugárzásnak, hiszen műanyag alapanyaga UV-álló. Ha eljön bemutatótermünkbe és megismeri műanyag ablak kínálatunkat szinte biztos talál olyan típust, mely elnyeri tetszését.


Műanyag nyílászárók mint a hangszigetelés eszközei
A műanyag nyílászárók nagyon jó hangszigetelők. Az új típusú műanyag nyílászárók, különösen a 3 rétegű üvegezésűek és  a magasabb kamraszámmal gyártott profilok olyan mértékben csökkentik a lakásba jutó zajt, hogy van, aki csak ezért vált műanyag ablakra. A kevesebb zaj pedig jócskán növeli a komfortérzetet.


Műanyag ablak és más ablaktípusok
Mindenképpen érdemes műanyag nyílászáró családot választani, mert ha nincsenek speciális, a műanyag ablak által megvalósíthatatlan igényeink, akkor nem fogunk csalódni. A műanyag ablakok nagy részét tartóssága, könnyű tisztíthatósága, és jó légtartása miatt is szokták választani. A műanyag nyílászáró vízzárási képessége kiemelkedő, nem vetemedik meg, mint fa testvérei. És ne feledjük, a műanyag nyílászárók a nyílászárók királyai hőtartási szempontból.


Olyan esetekben nem javasolt a műanyag ablak, (vagy műanyag nyílászáró) választása, ha az adott környezettől nagy mértékben elüt. Homlokzati nyílászárók esetén lehet kérdéses, mivel az egész épület látványvilágát befolyásolni tudja, és értéket csökkenthet egy rosszul megválasztott ablak.

A műanyag ablak beépítése megfelelő szakértelem mellett igen egyszerű, ezért ajánlatos a szakszerű beszerelést kérnie. Azok a cégek, akik műanyag nyílászáró gyártásával és forgalmazásával foglalkoznak, legtöbbször a beépítést is vállalják, ez alól nem kivétel a BERG System Kft. sem.

BERG ablak felépítéseHogy épül fel egy műanyag ablak? A profil anyaga -nem túl meglepő módon-műanyag, csak úgy, mint a tok is. A merevítő vasalat anyaga horganyzott acél. Alakját illetően számos műanyag ablak létezik, a Schüco profilrendszer rendkívűl sok lehetőséget ad a variációk sokaságára. Nyitási iránya is sokféle lehet, egy átlagos ablak nyílhat jobbosan avagy balosan, tolható ablak esetén lehet függőleges vagy vízszintes a nyitási mód.

Fontos tudni azt, hogy a műanyag ablak és más műanyag nyílászáró csak a beépítést követően nyeri el a végső merevségét. Gyártás közben a műanyag ablakok sarkaiban csupán a műanyag van összeforrasztva, a belső részeken elhelyezkedő acélmerevítő nem. Ebből kifolyólag a műanyag ablak szállítása közben fokozottan kell figyelni annak épségére, főképp mozgatás esetén.

A műanyag ablakok rendelkeznek azzal a tulajdonsággal, hogy megfelelő méret gyártása esetén beépíthető korábbi ablakok tokjába. Ez azonban hosszútávon semmiképp se praktikus, mivel így rontunk az ablak energiatakarékosságán, hiszen a régi tok problémás részei nem javulnak meg maguktól.

Tehát legtöbbször sor kerül az egész ablakszárny és tok eltávolítására, ebben az esetben hamar el lehet végezni az új ablak cseréjét és egy új nyílászárót kapunk kompromisszumok nélkül.

Látható tehát, hogy a műanyag ablak számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, a nyílászáró beszerelése se jelent komoly problémát, főleg ha szakemberek állnak rendelkezésünkre. A sok fáradalmat pedig mindenképpen kompenzálja majd az új műanyag ablak látványa és problémamentes használata. Zárja ki a hideget és vásároljon műanyag ablakot a Bergtől.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolat

  • Telefon: 06 36 515-264
  • Fax: 06 36 515-263
Berg System

Kövess minket

Főoldal Nyílászárók Ablakok Tudnivalók az ablakokról

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.